MOCAK i Bank Żywności na wystawie //Jedzenie w sztuce//
MOCAK i Bank Żywności na wystawie Jedzenie w sztuce
Opublikowano: 15.04.2024
Wystawa Jedzenie w sztuce porusza społeczne i ekonomiczne wątki związane z jedzeniem. Prezentowane prace dotykają między innymi takich tematów, jak produkcja i łańcuchy dostaw, nierówności społeczne i wykluczenia, które ujawniają się w sferze pokarmu, a także brak dostępu do pożywienia. Mając na uwadze, jak ważny społecznie jest to temat, MOCAK łączy siły z krakowskim Bankiem Żywności. W okresie trwania wystawy w Muzeum będzie funkcjonował punkt zbiórki produktów długoterminowych dla potrzebujących, które będą na bieżąco przekazywane Bankowi Żywności.
Prosimy o przynoszenie następujących produktów: konserwy mięsne, rybne, warzywne, dżemy, mleko UHT, olej, ryż, cukier, mąka, makaron, kasza, czekolada, soki oraz żywność dla dzieci.
Produkty można zostawiać w godzinach otwarcia Muzeum w koszu znajdującym się w holu budynku.
Bank Żywności w Krakowie to organizacja pożytku publicznego działająca od 27 lat. Codziennie odbiera ze sklepów i od producentów oraz dystrybutorów żywności niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do 209 partnerskich organizacji pomocowych, mających pod swoją pieczą prawie 72,5 tysiąca osób w regionie.
Bank realizuje również program pomocy żywnościowej dla potrzebujących, współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Do końca 2023 roku osobom potrzebującym udało się przekazać ogółem 79 tysięcy ton artykułów spożywczych o wartości ponad 337 milionów zł.
Bank Żywności w Krakowie zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości na temat konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku.
Kilka razy w roku Bank prowadzi publiczne zbiórki żywności w małopolskich sklepach oraz w miejscach pracy i nauki w Krakowie.